Hvert år blir mange tusen norske hjem rammet av fuktskader på badet. Det er ingen hemmelighet at badet er svært utsatt. Ødeleggelser på vegger, tak eller gulv er ikke bare irriterende, men kan også fort merkes på lommeboka.
– Kanskje har du lagt merke til svarte prikker på veggene, skjolder i taket eller en ekkel lukt på badet? Da er det på tide å ringe en rørlegger, advarer Espen Engmann, som er teknisk fagsjef i rørleggerkjeden Rørkjøp.
Fukt på badet er simpelthen en fiende du bør gjøre alt for å bekjempe. Er du usikker på om fukten har gjort sitt inntog, kontakt oss i Rørkjøp. Vi er fagfolk med våtrom som spesialfelt, og vi er her for å hjelpe.
Hvorfor har jeg fått fuktskader på badet?
Fukt og råte kan nemlig lett oppstå på baderommet, og her skiller ekspertene mellom vannskader og fuktskader. Der førstnevnte kan oppleves som plutselig og uforutsett, er fuktskader noe som gjerne utvikles over tid.
Dette betyr at du som boligeier kan foreta relativt enkle tiltak for å unngå fuktskader på badet, forklarer Engmann:
– Jevnlig tilførsel av frisk luft kan faktisk motvirke fuktskader. Luft godt ut etter at du har dusjet, og sørg for at avtrekk og ventiler er åpne og blir rengjort regelmessig. Nøkkelordet her er god ventilasjon.
Det er mange mulige årsaker til skader som skyldes fukt, men de vanligste er:
- Dårlig ventilasjon
- Resultat av lekkasjer
- Konstruksjonsfeil i bygget
- Damp og kondens
- Tørking av klesvask
På eldre bad er det ekstra viktig at du er oppmerksom på dårlig lukt og synlige fuktskader. Dette kan nemlig bety at badet ditt ikke er tett.
Sjekk membranen på badet
Membran må til for å unngå lekkasjer. En tett eller manglende membran kan fort resultere i råte, fukt og lekkasje.
Sjekk om det er membran på badet ved å åpne risten på sluket. Ytterst i kanten skal det være et farget gummilag eller en slags vinylduk.
Se etter spor av fukt med jevne mellomrom. Har du membran bak flisene? Ifølge våtromsnormen er alle bad pålagt å ha membran. Får du skader på badet på grunn av en dårlig membran, dekker ikke forsikringen kostnadene for reparasjonen. Som boligeier er det du som er ansvarlig for at den er hel og tett.
Gode membranprodukter er den beste måten å forebygge fuktskader på badet. De ser kanskje ikke like stilige som flisene eller like trendy som servanten, men er nødvendige for å øke levetiden på badet ditt.
Membranen er badets viktigste produkt
– Frisk luft kan derimot ikke garantere at fukt og råte holder seg unna. Det er det kun godt grunnarbeid og solide membranprodukter som kan gjøre, forteller Bjørn Håkonsen i Litex.
De er Rørkjøps leverandør av bærekraftige og komplette membransystemer til baderom over hele landet.
– Du tenker nok ikke på det til vanlig, men membran er det viktigste produktet på badet ditt, forklarer Håkonsen.
– Husene som bygges i dag er mye tettere og med bedre isolasjon enn tidligere. Det er bra, men det betyr også at vi sperrer mye luftfuktighet inne. Hvis det ikke er god membran på badet, så dukker det opp fukt og råte.
Kilder til fuktskader på badet
Tenk over de mange kildene til fukt som finnes i huset ditt. Dusjkabinett, dusjsoner, badstuer, vaskemaskiner og tørketromler er de største.
Fuktskader på badet kan også lett oppstå i veggen mot eventuelle rom bak dusjen. Gjør godt rent under dusjkabinett og badekar, hvor det fort samler seg skitt og fukt. Og hvis du tenker deg om – når vasket du risten i sluket på badet sist?
Hold sluket rent for å unngå at det tetter seg. Slik passer du på at vann ikke flyter utover gulvet mot listene. Der danner det seg nemlig fort mugg.
Sjekkliste for fukt på badet:
- Dusjveggen. Feil på eller manglende membran kan over tid føre til store fuktskader.
- Sluket. Hvis ikke sluket i dusjen er tett, oppstår det fort fuktskader.
- Sølvkre. Har du sølvkre på badet, er det sannsynlig at du også har muggsopp. Det er favorittmaten til småkrypene.
- Kondens. Det betyr for høy luftfuktighet i rommet hvis det oppstår kondens på vinduet.
Ventilasjon er viktig
- Du kan bli kvitt fuktproblemer ved å sørge for bedre ventilasjon. Pass på at du har lufteluker og ventiler på strategiske plasser i huset ditt, og at disse er åpne.
Membran og muggsopp
- Sjekk at alle membraner på badet er lagt skikkelig. Slik unngår du at damp fra varmtvannet setter seg i gulv og vegger. Det hindrer fremvekst av muggsopp.
Produktvalg
- Muggsoppen elsker gipsplater. Heldigvis er det stadig flere baderomsprodusenter som tilbyr alternative våtromsplater. Slik kan du velge bort gipsen.
Luft ut
- Vær alltid nøye på å tørke opp vann på gulvet når du har dusjet. La også døra til baderommet stå åpen en stund for å få ut fuktig luft.
Det kan fort bli kostbart å la fukten få overtaket på badet ditt. Rørkjøp råder deg derfor til å få utført en grundig sjekk!